Vežbe u vašoj kancelariji ili u drugom radnom prostoru

Da biste ponovo bili sveži i orni za rad uzmite sebi malu pauzu i vratite svežu energiju radeći nekoliko vežbi na svom radnom mestu.
Na svakom početku vežbanja organizam pripremite zagrevanjem, recimo trčanje u mestu 5 minuta.

Koristite svaku mogućnost za razgibavanje i sagorevanje kalorija. Dok razgovatare telefonom ustanite i pričajte šetajući po kancelariji.
Podignite noge u povuišeni položaj svakih 5 minuta, radi podsticanja krvotoka i sprečavanja proširenih vena i oticanja nogu.

Protezanje ruku:
Ustanite i ispružite jednu ruku kao da hoćete nešto da dohvatite. Isto uradite i sa drugom rukom. Zatim, prepletite prste i protegnite se najviše što možete tako da osetite zatezanje mišića kičme.

Vežba za razgibavanje celog tela:
Stanite uz radni sto, pa noge rašitrite u šitrini ramena. Ruke visoko podignite i savijajte se u struku dok se ne oslonite dlanovima o sto.

Sledeća vežba: Stanite ispred srolice stojeći sa petom jedne noge oslonjene o sedište stolice a druga noga je čvrsto na podu. Dobro zategnite koleno podignute noge i zagržite se u tom položaju nekoliko sekundi, pa ponovite vežbu i sa drugom nogom.

Za umorna leða:
Danas se mnogo vremena provodi pored računara, što stvara umor u leðima. Dok sedite na stolici ispravite leða uz naslon stolice, noge malo razmaknite na podu a ruke ispružite ispred sebe. Saginjite se da dlanovima dotaknete pod. U tom položaju ostanite nekoliko sekundi a onda telo vratite u početni položaj.

Vežbe u vratnoj kičmi:
Sedeći je moguće raditi pokrete savijanja glave i vrata do grudne kosti, zabacivanje glave i vrata unazad, rotacija glave i vrata levo i desno, bočno naginjanje glave i vrata obostrano.

Za bol u vratnom delu:
Sedite na stolici i ispravite leða uz naslon stolice, a ruke stavite iza vrata i prepletite prste. Nakon toga, rukama gurajte glavu napred sve dok bradom ne dodirnete grudni koš.
Ustanite i podignite jednu nogu na radni sto a drugu isparvite. Polako savijajte u kolenu nogu koja je oslonjena o sto, a petu druge noge ne odvajajte od poda.

Vežbe ponavljajte onoliko puta koliko to želite ili možete zbog posla. Prilikom vežbanja važno je udisanje na nos a izdisanje na usta. Vežbe izvodite lagano praveći pauzu izmeðu njih i udišući duboko. Najbolje je vežbe raditi pored otvorenog prozora zbog kiseonika koji olakšava vežbanje i daje polet. Sve vreme vežbanja držite prava leða i glavu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa