KAKO JE SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA POVEZAN SA VIŠKOM KILOGRAMA?

policistični-jajnici
Veliki broj žena bar jednom u toku svog života vodi bitku sa viškom kilograma. Međutim, za one žene koje imaju i sindrom policističnih jajnika, borba sa viškom kilograma može da bude dugotrajna i posebno iscrpljujuća.  

ŠTA ZNAČI SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA

Veoma čest hormonski poremećaj kod žena. Pored toga što ovaj hormonski poremećaj utiče negativno na plodnost, žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju veći nivo muških hormona i manje su osetljive na insulin, odnosno, imaju i insulinsku rezistenciju. Rezultat svega toga često jeste i višak kilograma i gojaznost. A spisak problema se ovde ne završava. Zbog svega toga ove žene imaju veći rizik da razviju bolesti srca, dijabetes… Međutim, ukoliko imate sindrom policističnih jajnika i pronalazite se u redovima gore, sigurni smo i da znate da ozbiljnost ovog sindroma mnogo zavisi i od vašeg daljeg pristupa i ponašanja. Već neke promene u samom načinu života vam mogu pomoći da smanjite negativne posledice ove bolesti. sindrom-policističnih-jajnika

ZAŠTO SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA UZROKUJE I VIŠAK KILOGRAMA?

Sindrom policističnih jajnika otežava telu upotrebu hormona insulina, koji obično pomaže da se pretvori šećer i skrob iz hrane u energiju. Ovo stanje – koje se naziva i insulinska rezistencija – može prouzrokovati visok nivo glukoze u krvi. Visok nivo insulina povećava proizvodnju muških hormona zvanih androgeni, koji mogu dovesti do pojave simptoma kao što su rast dlaka na telu, akne, neredovni ciklusi i povećanje telesne težine. Budući da stvaranje viška kilograma pokreću muški hormoni, taj višak se obično stvara u abdomenu. Tako da, umesto da imaju oblik „kruške“ , žene sa sindromom policističnih jajnika imaju više oblik „jabuke“. Masne naslage na stomaku su i najopasnije masti jer su povezane sa povećanim rizikom od srčanih bolesti ali i drugim zdravstvenim stanjima.  

ZDRAVSTVENI PROBLEMI KOJI PRATE POLICISTIČNE JAJNIKE I VIŠAK KILOGRAMA

Bez obzira na to koji je uzrok, višak kilograma može predtsvljati veliki zdravstveni problem. Kao što smo već i naveli, žene sa sindromom policističnih jajnika imaju veliki rizik da razviju još mnogo drugih zdravstvenih problema koji su povezani sa viškom kilograma i insulinskom rezistencijom, a uključuju: -dijabetes tipa 2 -visok holesterol -visok krvni pritisak -neplodnost -karcinom endometrijuma Mnoga od navedenih stanja mogu dovesti i do razvitka bolesti srca. Stručnjaci veruju da povećanje telesne težine može da bude i okidač za pojavu simptoma policističnih jajnika, a to su poremećaji ciklusa kao i pojava akni. dijabetes-i-visak-kilograma

KAKO DA SMRŠATE UKOLIKO IMATE I SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA?

Gubitak kilograma ne samo da smanjuje rizik od mnogih bolesti, već može učiniti i da se osećate bolje u svojoj koži i zadovoljnije. Kada imate policistične jajnike, odbacivanje i samo 10% telesne težine može menstrualni ciklus vratiti u normalu. Takođe, može pomoći i u ublažavanju nekih simptoma sindroma policističnih jajnika. Mršavljenje može poboljšati i osetljivost na insulin, što može smanjiti rizik za nastanak dijabetesa, bolesti srca, a mogu se izbeći i komplikacije koje su povezane sa sindromom policističnih jajnika. Kako biste započeli borbu sa viškom kilograma, pre svega je neophodno da posetite vašeg lekara. Doktor će vas izmeriti, proveriće obime i BMI (indeks telesne mase). Lekar vam na osnovu svih parametara može preporučiti lekove koji će uticati na regulisanje hormona, kao i lekove koji će se pobrinuti za dijabetes ukoliko se i sa njim borite. Lekove nikada nemojte uzimati na svoju ruku i oko terapije se uvek posavetujte sa lekarom. Takođe, terapiju nemojte sami prekidati.  

Šta je to što dodatno možete da učinite za sebe?

Promena načina i stila života može biti od ključne važnosti kako biste kilažu i svoje zdravstveno stanje držali pod kontrolom. -Jedine namirnice bogate vlaknima, sa što manje industrijskog šećera. Uzimajte redovno sveže voće i povrće, kao i žitarice celog zrna. Izbegavajte industrijsku hranu kao i onu masnu kako biste šećer u krvi držali pod kontrolom. Ukoliko niste sigurni koja hrana je dobra za vas i ukoliko se borite sa zdravom ishranom, razmislite da se posavetujete sa nutricionistom.
  • Jedite više manjih obroka u toku dana, umesto 3 velika obroka. To će vam pomoći da kontrolišete šećer u krvi
  • Uvedite fizičku aktivnost bar 30 minuta u toku dana
  • Pratite sa vašim lekarom holesterol i krvni pritisak
  • Ukoliko ste pušač, potrudite se da nađete način da ostavite cigarete
  • Istraživanja su pokazala da u kontroli telesne težine najbolji efekat pokazuju dve vrste vlakana: Nutriose i Glukomanan.
nutricionista

Glukomanan

Se preporučuje pre svega zbog sposobnosti da apsorbuje veliku količinu vode. Vezujući vodu, ova vlakna zauzimaju prostor u želucu i sprečavaju nas da unesemo više hrane nego što nam je zaista neophodno. Obzirom da se vlakna teško vare, ona se u želucu zadržavaju, pa čine da se u dužem vremenskom periodu osećamo sito.

Nutriose

Je biljno vlakno niske energetske vrednosti. Pored toga što daje osećaj sitosti, Nutriose ima još jednu značajnu prednost – pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Kada želimo da smršamo ovo je izuzetno važno. Uvek kada jedemo hranu koja ne sadrži vlakna, postoji mogućnost da nam šećer naglo skoči. Ovaj skok naš mozak registruje kao višak energije. Ako u tom trenutku nismo fizički aktivni, počinje stvaranje masnih naslaga. Ovaj proces je toliko intezivan da nakon nekog vremena osećamo umor, glad i pojačanu želju za hranom. Tada obično posegnemo za slatkišima i prekršimo dijetu. Zato je unos Nutriose od posebnog značaja. Ova vrsta vlakana pomaže kod regulacije nivoa šećera u krvi i tako sprečava njegove nagle skokove, čime nam omogućava da osećaj gladi držimo pod kontrolom. Herbafast Fiber sadrži obe vrste vlakana, a pored njih sadrži vitamin C, cink i vitamin D3 koji pomažu u održavanju imuniteta.

Hrom

Još jedan esencijalni mineral je jako važan u regulaciji delovanja insulina, i njegovih efekata na metabolizam ugljenih hidrata, proteina i lipida, a to je Hrom. Hrom je važan faktor za pojačavanje aktivnosti insulina. Herbafast Avantgarde je preparat koji sadrži ovaj mineral, i koji sadrži aktivne sastojke koji doprinose regulisanju telesne mase kao što su paprika I đumbir. Dakle, rešenje nije jedno i nije za svakoga isto. Ono što je na vama jeste da se potrudite da promenite neke životne navike i da se potrudite da zdrav način života postane vaša svakodnevica.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa