KAKO SU PROBIOTICI I MRŠAVLJENJE POVEZANI?

Kada kažemo mršavljenje većini su prve asocijacije: djeta, ishrana, vaga, mere, vežbanje… Međutim, mršavljenje i ono šta utiče na njega ide i dalje od toga. Sa viškom kilograma se mogu povezati i stres, kvalitet sna, određena zdravstvena stanja kao što su ubrzan/usporen rad štitne žlezde, dijabetes… Pored svega navedenog spomenuli bismo nešto što možda nikome ne bi palo na pamet, a to su probiotici.

Da, probiotici i mršavljenje su povezani i deo su onoga što nazivamo zdravo mršavljenje. Želimo da vam kažemo da ne trebate da budete zadovoljni samo onim što vidite spolja, već želimo da vas podstaknemo da vodite računa i o tome kako se osećate i iznutra.

U nastavku sledi i odgovor na gore postavljeno pitanje, a to je, u kakvoj su vezi probiotici i mršavljenje?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji su od velikog značaja za zdravlje, a mogu se pronaći u suplementima i fermentisanoj hrani.

Probiotici mogu imati pozitivan uticaj na probavu, zdravlje srca, imunitet, a pored svega navedenog probiotici bi mogli da vam pomognu i u procesu mršavljenja.

probiotici-i-mrsavljenje

ZNAČAJ CREVNE FLORE I REGULACIJA TELESNE TEŽINE

U probavnom sistemu postoji stotine različitih mikroorganizama. Većinu njih čine bakterije i to one dobre bakterije. Te dobre bakterije su zadužene za proizvodnju nekoliko važnih hranljivih materija, uključujući vitamin K i određene B vitamine.

One pomažu i razgradnju vlakana koje telo ne može svariti, pretvarajući ih tako u korisne masne kiseline.

Probavni sistem koji nije zdrav može dovesti do disbioze, što se odnosi na narušenu ravnotežu mikroba u crevima. Kada se u probavnom sistemu razvija previše štetnih mikroorganizama, postoji šansa da neće biti dovoljno dobrih bakterija koje će držati te štetne pod kontrolom. To znači da je i raznovrsnost bakterija u crevima manja.

Upravo ta disbioza creva može doprineti razvoju gojaznosti, iako nije glavni uzrok.

KAKO PROBIOTICI MOGU UTICATI NA PROMENE U KILAŽI?

Smatra se da određeni probiotici mogu sprečiti apsorpciju masti iz hrane, a na taj način povećava se količina masti koja se kroz probavu izbacuje iz organizma.

Drugim rečima, probiotici mogu da smanje broj kalorija koje dobijete iz hrane.

Pored toga probiotici imaju i druge pozitivne uticaje:

zdravo-mrsavljenje-i-probiotici


Oslobađaju hormon GLP-1: probiotici mogu pomoći da se oslobodi hormon sitosti. Povećan nivo ovog hormona može pomoći da sagorite kalorije i masti.

Povećanje ANGPTL 4: probiotici mogu da povećaju nivo ovog proteina, što može dovesti do smanjenog skladištenja masti.

Međutim, treba imati u vidu da je za sve ovo potrebno još dodatnih istraživanja, kako bi se uticaj probiotika još preciznije definisao.

PROBIOTICI – VAŽAN ALI NE I JEDINI DEO

U priči o mršavljenju, probiotici čine samo jedan deo slagalice. Dobro je poznato da nude širok spektar zdravstvenih benefita.

Na kraju dana, neke vrste probiotika mogu dati svoj skroman doprinos na vašem putu ka rezultatu, posebno u kombinaciji sa zdravom i pravilnom ishranom.

Ipak, iako probiotici igraju samo malu ulogu u ovom „filmu“ postoje i drugi razlozi zbog kojih biste trebali redovno da uzmate probiotik.

Samo neki od njih su: poboljšanje probave, smanjenje upale, smanjenje faktora rizika od kardiovaskularnih problema, a istraživanja su pokazala da mogu pomoći i  u borbi protiv depresije i anksioznosti.

probiotici-u-hrani

GDE SE NALAZE PROBIOTICI?

Dva glavna izvora su hrana i suplementi. Kada su u pitanju suplementi (probiotici), njih možete uvek potražiti u apotekama i drogerijama. Pored klasičnih probiotskih proizvoda, određeni preparati za mršavljenje takođe sadrže probiotike.

Fermentisana hrana je još jedan izvor probiotskih kultura, a mogu se naći u:

Jogurtu

Kefiru

Kiselom kupusu

Nekim vrstama sireva

DA ZAKLJUČIMO ZAJEDNO

Probiotici nisu zagarantovana i jedina strategija koje treba da se držite ukoliko želite da smršate. Ono što je sigurno jeste da stručnjaci preporučuju njihovu upotrebu i smatraju da bi oni mogli biti deo jednog sveobuhvatnog programa koji podrazumeva zdravo mršavljenje.

Ali znajte da oni neće zameniti napore koje je poželjno da uložite kako za zdravu ishranu tako i za vežbanje.

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa