Kako usporiti prerano starenje kože?

Police u vašem kupatilu prepune su kvalitetnih anti-age krema, maski, tonika i seruma na koje trošite čitavo malo bogatstvo. Sve to radite u nadi da se vreme ipak može zaustaviti ili barem usporiti. Na vašem spisku želja za rođendanske i novogodišnje poklone obavezno se nađe i najnovija čarolija u bočici koja ima višestruko dejstvo i obećava kožu kao bebinu. Uporno štedite za mililitre botoksa i hijalurona, trpeći ubode iglica i ne žaleći ni dinara ni bola. Jer, sve vredi kada je vaša koža u pitanju, zar ne?

Reč, dve o koži

Koža je najveći ljudski organ. Njena ukupna površina je skoro dva kvadratna metra. Ona nas štiti od mikroba i spoljašnjih elemenata, pomažući u regulisanju telesne temperature. Kao tako vredan i aktivan organ, koža zahteva da joj se posveti posebna pažnja, kako bi što duže zadržala svoju elastičnost i kvalitet. Nažalost, većina nas se u toj nezi zadržava samo na koži lica, ne obraćajući previše pažnje na ostatak tela, kao ni na njenu dubinsku negu. Ovde mislimo pre svega na ishranu i negu kože iznutra, a ne samo njenog spoljašnjeg sloja.

Starenje kože

Naša koža se menja kako starimo. Primećujemo kako gubi elastičnost i volumen i kako se pojavljuju fine linije na licu, a noge, ruke i leđa nisu više tako zategnuti i jedri. Promene na koži povezane su sa faktorima životne sredine, genetskom strukturom i ishranom. Mogu biti prilično stresne i frustirajuće. Proizvodi koje smo koristili u našim 20-im godinama gube svoju efikasnost, te se okrećemo ka potpuno novoj rutini nege kože. Vrlo često, to je igranka bez prestanka jer stalno moramo da prilagođavamo režim trenutnim potrebama kože. Sa starenjem, spoljašnji sloj kože (epidermis) se stanjuje, iako broj ćelijskih slojeva ostaje nepromenjen. Smanjuje se i broj ćelija koje sadrže pigment melanina, dok se preostale ćelije, melanociti, povećavaju u veličini. Starija koža deluje tanja i bleđa, bez sjaja. Takođe, promene u vezivnom tkivu smanjuju snagu i elastičnost kože. Kolagen je vlaknasti, potporni protein i glavna je komponenta koja čini kosti, kožu, mišiće, hrskavicu, tetive i ligamente. Nekoliko vrsta kolagena nalazi se u različitim organima i tkivima. Proizvodnja kolagena se smanjuje kako starimo, što dovodi do naborane i opuštene kože koja je vrlo često razlog velike frustracije kada se pogledate u ogledalo posle svoje tridesete godine. Ovde ne mislimo samo na lice, već i nadlaktice, kolena i druge delove tela koje, kako starimo, sve više pokrivamo odećom. Ipak, starenje je prirodni proces i niko ga nikad do sada nije izbegao. Zato je dobro znati šta sve možete da očekujete od svoje kože, kako godine lete.  Naravno, i šta sve možete da uradite da sprečite prerano starenje kože.

Koža kroz godine

Najveća briga za negu kože koju osoba u svojim 20-im ima su problemi uzrokovani oštećenjem od sunca koje je počelo da se akumulira tokom vremena, kao i nedostatkom sna, stresom ili čak genetikom. Koža može izgledati umorno i bez sjaja. Kada naiđu 30-e, počinje prva ozbiljnija nega kože. Barem kod većine. Vodi se računa o izlaganju suncu i kvalitetu proizvoda koji se nanose, ali i ishrani i vitkosti jer to je vreme kada počinje da se vidno usporava metabolizam, pa počinjete pažljivo da osluškujete svoje telo i pružate mu ono što mu je potrebno i spolja i iznutra. U 40-im godinama zaista počinjete da vidite velike promene u čvrstoći vaše kože. Gubitak volumena i elastičnosti dovodi do opuštene kože čitavom površinom tela, kao i izraženije bore i oštećenja od sunca. Kao odjednom, stvari iz vašeg ormara vam više ne pristaju kao pre i počinjete polako da gradite drugi stil i kupujete nešto zatvoreniju garderobu kako bi prikrili trag vremena. Naravno, ukoliko se svom telu niste posvetili na pravi način. Posle 50-e i pogotovo nakon menopauze, žensko telo doživljava hormonsku promenu sa opadanjem nivoa estrogena i povećanim nivoom androgena što dodatno utiče na kožu. Suvoća kože je još jedna velika briga, a višak pigmenta i znaci oštećenja od sunca tj. braon fleke i staračke pege, takođe postaju izraženiji. Iako godine nakon 50-te mogu izgledati pomalo zastrašujuće, važno je shvatiti da jedna nova era tek počinje. Trebalo bi da se osećate povlašćeno što ulažete u sebe i tretmane koji vas čine srećnim.

Kako zaustaviti starenje kože?

Da zaustavite, ne možete, ali da usporite – to svakako možete. Pre svega, odaberite ishranu bogatu hranljivim materijama poput proteina, zdravih masti i vitamina, posebno vitaminom C. Vitamini utiču na sve hemijske procese u našem telu, posebno vitamin C, koji je neophodan za sintezu kolagena. Nedostatak vitamina C povezan je sa krhkom kožom i problemima sa zarastanjem rana. Na vašoj trpezi bi trebalo da se nađe hrana u duginim bojama jer vam može pomoći da dobijete puno vitamina i antioksidanata za negu kože, koji mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji mogu izazvati oštećenje kože, upalu i rano starenje. Budite umereni kada jedete prerađenu hranu i šećer i vodite računa o količini vode koju unosite. Naime, koža obožava vodu! Pobrinite se da spavate dobro i zaštitite svoju kožu od štetnih UV zraka. Naravno, izlišno je ponavljati koliko je fizička aktivnost važna za zategnutu kožu tela i tonus mišića. Makar to bila svakodnevna šetnja ili joga u dnevnoj sobi, nemojte sebi uskratiti zadovoljstvo da se bez bojazni pogledate u ogledalo. Paralelno, počnite sa zdravom i raznovrsnom ishranom. Hranite svoju kožu iznutra i ona će vam biti toliko zahvalna da će to biti vidljivo i spolja.

Starenje kože i suplementi

Kada odlučite da vodite računa o svom zdravlju i izgledu, pored truda koji ulažete u odabir hrane i fizičku aktivnost, od velike važnosti su i suplementi koji vam mogu pomoći da brže postignete rezultate. Pod rezultatima podrazumevamo sjajnu formu i zdravlje, a samim tim samopouzdanje i dobar osećaj u svojoj koži. Herbafast proizvodi su na prirodnoj bazi i podrška svima koji žele da postignu dugoročne rezultate. Pored čišćenja organizma od neželjenih toksina, kao i izbacivanja viška tečnosti i zdravog regulisanja telesne težine, Herbafast Avantgarde, Lady i Gentleman idealni su saveznici i u zaštiti kože od preranog starenja.

Herbafast Avantgarde

Herbafast Avantgarde: Kao i u nabrojana dva Herbafast preparata, glavnu ulogu u smanjenju telesne težine ima plod paprike. Pored nje, vitamin C doprinosi normalnom energetskom metabolizmu, a u kombinaciji sa cinkom, ovaj vitamin štiti ćelije od oksidativnog stresa i doprinosi lepšem i zategnutijem izgledu kože. Brojni antioksidansi i probiotik S. Boulardi doprinose jačanju imuniteta i biotičkoj ravnoteži čitavog organizma.

Herbafast Lady

Herbafast Lady: U ovom prirodnom preparatu iz Herbafast porodice, cink doprinosi metabolizmu makronutrijenata, normalnom metabolizmu ugljenih hidrata, normalnom metabolizmu masnih kiselina, normalnoj funkciji imunog sistema i zaštiti ćelije od oksidativnog stresa, sprečavajući opuštanje kože i stvaranje strija kroz izgradnju proteina kolagena. Superoksid dismutaza (SOD) predstavlja prvu liniju odbrane tela od najštetnijih slobodnih radikala koji utiču na pojavu gojaznosti. SOD ima moć da neutrališe milione molekula slobodnih kiseoničnih radikala, što ga čini značajno snažnijim i od koenzima Q10, vitamina E i vitamina A. Od minerala sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum i bakar, a sadrži i određenu  količinu vitamina A, koji je neophodan za dobar ten i vid. Vitamin C  u kombinaciji sa vitaminom A daje moćan antioksidans koji štiti organizam od starenja.

Herbafast Gentleman

Herbafast Gentleman: Iako nosi ovaj naziv, Herbafast Gentleman namenjen je i muškarcima i damama koji žele da smršaju i ubrzaju metabolizam. Njegov magnezijum doprinosi normalnom balansu elektrolita, održavanju normalnog energetskog metabolizma, smanjenju umora i iscrpljenosti. Baš kao i kod Herbafast Lady, Gentleman pruža telu anti-age efekat, kroz neophodne minerale i vitamine A i C, kao i antioksidante koji se bore protiv preranog starenja. Ukoliko u svoju ishranu uvrstite jedan od ovih suplemenata, uz fizičku aktivnost i uredan život, doteraćete svoju liniju u željeno stanje i usporićete starenje organizma. To ćete i vi i vaša okolina brzo primetiti. Priznaćete, nema lepšeg i boljeg komplimenta od: Nikada ti ne bih dao te godine!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa