Krompir i dijeta

Krompir je veoma popularno povrće u ishrani ljudi na ovim prostorima. Koristi se u različitim oblicima, kao što su restovan, pečen, baren, pržen, a jedan od omiljenih načina pripreme je pire krompir. Krompir salata, krompir paprikaš, krompir čorba, francuski krompir i mnogi drugi recepti su sastavni deo srpske kuhinje.

Nutritivne vrednosti krompira

Krompir je izvor raznih nutritivnih materija, uključujući ugljene hidrate, proteine, vlakna, vitamin C, vitamin B6, kalijum i gvožđe. U 100 grama krompira ima 77 kalorija, što ga čini relativno niskokaloričnom namirnicom. Krompir takođe sadrži antioksidante koji su važni za održavanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

Krompir i zdravlje

Krompir je dobar po zdravlje, ali postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada se konzumira. Krompiri su ugljeni hidrati visokog glikemijskog indeksa, što znači da mogu brzo da podignu nivo šećera u krvi. To znači da bi osobe sa dijabetesom trebalo da konzumiraju krompir sa oprezom i u malim količinama. Krompiri takođe sadrže solanin, toksin koji se nalazi u nezrelom i zelenom krompiru, pa je važno da se isti pravilno skladišti i priprema kako bi se izbegla mogućnost trovanja.

Benefiti krompira

Zabeleženo je mnogo benefita krompira za zdravlje, kao što su: povećanje energije, pomaže u smanjenju krvnog pritiska, poboljšava varenje i jača imuni sistem. Takođe se smatra da krompir ima pozitivan efekat na zdravlje srca, zahvaljujući kalijumu koji se nalazi u njemu.

Vrste krompira

Kada je u pitanju izbor krompira, postoje različite vrste koje se koriste u ishrani. Najčešće su beli, crveni i plavi krompir.

Beli krompir je najčešći i najpoznatiji, dok su crveni i plavi manje poznati. Ipak, svi ovi krompiri mogu da se koriste u ishrani. Međusobno se razlikuju po boji kore i mesa, ukusu, teksturi, kao i po nutritivnoj vrednosti.

Beli krompir je najčešći i najpoznatiji tip krompira. Ima smeđu koru i belo meso. Uglavnom se koristi za pravljenje pire krompira, krompir salate, čorbi i za pečenje. Bogat je ugljenim hidratima i vlaknima, vitaminom C, kalijumom i folatima.

Crveni krompir ima crvenu koru i belo meso sa crvenim prstenovima. Ova vrsta krompira je slatkastijeg ukusa od belog, a koristi se za pravljenje salata, variva, kao prilog i za pečenje. Crveni krompir je bogat kalijumom, vitaminom C i vlaknima, kao i antioksidansima.

Plavi krompir ima tamno plavu, gotovo crnu koru i plavo meso. Ukus mu je nešto slađi od belog krompira, a koristi se za pravljenje pirea, kao prilog i za pečenje. Plavi krompir je bogat antioksidansima i antocijaninima, koji mu daju plavu boju. Takođe sadrži vitamine C i B6, kalijum i vlakna.

Iako se svi ovi tipovi krompira mogu koristiti u različitim jelima, različite teksture, ukus i nutritivne vrednosti čine ih boljim za određene vrste jela. Na primer, beli krompir je najbolji za pire, dok je crveni krompir idealan za salate zbog svoje teksture i boje. Plavi krompir je najbolji za jela koja se žele učiniti interesantnijim zbog svoje plave boje, ali i zbog svojih nutritivnih prednosti.

Krompir u dijeti

Krompir se može koristiti u dijeti, ali kao i sa svakom drugom namirnicom, treba voditi računa o količinama. Krompir salata, na primer, može biti visoko kalorična ako se doda previše majoneza ili drugih masnih sastojaka. Pire krompir može biti zdraviji ako se koristi manje maslaca ili mleka. Restovani krompir iz rerne može biti ukusan i zdrav ako se peče u malo ulja, a ne u dubokom ulju.

Pored toga, postoji i „krompir dijeta“ koja se često pominje kao način da se brzo izgubi višak kilograma. Međutim, treba biti oprezan sa ovom dijetom, jer može biti prilično restriktivna i nezdrava.

Krompir dijeta se obično sastoji od toga da se tokom jednog dana jede samo bareni ili pečeni krompir, uz malo soli i ulja. Ovo može da dovede do gubitka kilograma, ali može da izazove i neke negativne efekte, kao što su umor, slabost, i manjak hranljivih materija koje su potrebne za dobro zdravlje. Zato je važno da se ovakva dijeta primenjuje samo uz nadzor stručnjaka za ishranu.

Biljna vlakna i mršavljenje

Kao što smo rekli, krompir je bogat vlaknima, a biljna vlakna su izuzetno bitna i preporučljiva u ishrani u okviru svakog obroka tokom dana. Naročito za vreme procesa mršavljenja s obzirom da je glavna funkcija vlakana suzbijanje apetita. Međutim, treba imati meru u konzumaciji krompira. Kako onda nadomestiti potrebu organizma za biljnim vlaknima i ubrzati gubljenje viška kilograma? Tu na snagu stupa vaš prirodni saveznik Herbafast!

Za sve one koji žele da izgube višak kilograma, ali se suočavaju sa problemom nekontrolisanog apetita, postoji jedno moćno rešenje – biljna vlakna. Herbafast Fiber je preparat koji će vam pomoći da se rešite ove loše navike i konačno ostvarite željeni rezultat.

Sastavljen od dijetetskih vlakana sa višestrukim delovanjem, Herbafast Fiber ima pozitivan uticaj na metabolizam, imunitet i izgled. Dva glavna sastojka, Glucomanan i Nutriose, vezuju vodu, masnoće i ugljene hidrate, što pomaže u smanjenju apetita i povećanju osećaja sitosti. Ova dijetetska vlakna se brzo kreću kroz creva i brzo izlaze iz organizma, čime se smanjuje unos kalorija i doprinosi gubitku težine.

Uz Herbafast Fiber, možete zaboraviti na obilne obroke, grickanje iz dosade i stalnu potrebu za hranom. Ova moćna formula će postati vaš sunđer za masnoće i ugljene hidrate, što će vam pomoći da ostvarite željene rezultate u borbi protiv suvišnih kilograma. Probajte Herbafast Fiber i uverite se sami u njegovu delotvornost!

 

1 thought on “Krompir i dijeta”

  1. Povratni ping: Šta nokti kažu o vašem zdravlju

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa