Plan ishrane – zašto je planiranje ishrane tako korisno?

Plan ishrane

Plan ishrane

Planiranje ishrane je važno za sve one koji žele da steknu zdrave navike u cilju vođenja kvalitetnijeg života. Ipak, dok brinete o deci, porodici, poslu, kreditu za stan… ni na kraj pameti vam nije šta ćete danas jesti. Naprotiv, najveće kompromise pravite baš na hrani i obrocima ne razmišljajući o tome da li i koliko su važni.

A da li su isplanirani obroci zaista toliko važni? Itekako! Jer, hrana je pokretač vašeg tela! Od nje u mnogome zavisi kvalitet života i izdržljivost vašeg organizma. I, da! Veoma je važno šta unosite u organizam!

Plan ishrane treba da bude tako koncipiran da potpuno olakša organizaciju obroka. Treba sa sadrži sastav obroka, plan satnice obroka u odnosu na obaveze, način pripreme namirnica, a poželjna je i lista za kupovinu namirnica. Bilo da se radi o specijalnom režimu ishrane koji morate primenjivati iz zdravstvenih razloga, ili ste plan ishrane za mršavljenje dobili od nutricioniste jer želite da se oslobodite viška kilograma, ili sami planirate svoje obroke, bitno je da hrana koju konzumirate bude raznovrsna i bogata hranljivim materijama.

Razlozi planiranja ishrane 

Plan ishrane može da ima više namena :

  • smanjenje telesne mase,
  • poboljšanje probave i varenja, ubrzavanje metabolizma
  • izbacivanje suvišne tečnosti iz orgaizma,
  • podizanje imunog sistema,
  • poboljšanje rada štitne žlezde,
  • regulisanje insulinske rezistencije,
  • poboljšanje cirkulacije, smenjenje oticanja…

Pri planiranju ishrane, bilo da imate nameru da sami napravite plan ili uz pomoć stručnog lica, važno je sledeće:

1. Analiza trenutne ishrane

Analiza ishrane podrazumeva uzimanje podataka o navikama u ishrani, ritmu ishrane, uzimaju se podaci o eventualnim alergenima i namirnicama koje mogu da dovedu do nadimanja ili prave bilo koje probavne tegobe… Takođe, uzima se u obzir koliki su troškovi ishrane, gde se obroci sprovode, kada je realno izodljivo da se planirani obroci pripreme, obavi nabavka namirnica…Dešava se da ljudi mnogo više  novca troše na obroke van kuće, u restoranu, pekarama i pritom se loše hrane i ne unose dovoljno hranljivih materija, a unose previše kalorija, soli, masti…

2. Uvid u laboratorijske analize krvi (opšta krvna slika, biohemijske i hormonske analize)

Veoma je važno pre početka držanja proveriti laboratorijske analize kako bi se na taj način ustanovilo eventualno prisustvo insulinske rezistencije ili anemije, povećanog holesterola i triglicerida, nedostatka vitamina D… To su sve faktori kojima se plan ishrane prilagođava uvođenjem ili isključivanjem pojedinih namirnica, sve u zavisnosti od stanja organizma.

3. Merenje:

  • telesne visine
  • merenje obima: nadlaktice, struka i kuka
  • analiza procenta zastupljenosti mišićnog tkiva, masnoća, vode… Ove mere se vrše na specijalizovanim vagama

4.Targetiranje cilja i vremenskog intervala za koji zadati cilj treba da se postigne – npr. redukcija 20 kg za period od 6 meseci

Pri svakom planiraju važno je odrediti tačan cilj i vremenski interval u kom planiramo da ostvarimo zadato.

Plan ishrane i prednosti planiranja obroka

Prednosti planiraja obroka su višestruke, navešćemo samo neke od njih.

1. Štedi vreme i novac

Ukoliko odvojite svega 10-15 minuta svog vremena za nedeljno planiranje obroka, to će vam uštedeti izgubljeno vreme u razmišljanju o tome „šta ću danas da večeram?“. O stresu nećemo ni govoriti! A tek o novcu!!! I sami ste svedoci toga da je mnogo ekonomičnije kada u radnju krenete sa spiskom potrebnih namirnica i ne trpate u korpu sve što vam padne pod ruku.

2. Veća odgovornost

Plan ishrane znači da vi unapred planirate namirnice koje ćete jesti za doručak, ručak, večeru i užinu, što znači da sami birate šta ćete kupovati i pripremati. Na taj način možete biti sigurni da ste svom telu dali najhranljivije materije. Vi upravljate svojim telom i zdravljem, a samim tim imate veću odgovornost za kvalitet vašeg života.

3. Bacanje hrane se svodi na minimum

Kada imate plan ishrane, vi tačno znate koliko hrane je potrebno da nabavite za pripremu obroka. To znači da ne kupujete bespotrebno hranu koju ne možete pojesti, a koja bi danima zauzimala mesto u frižideru čak i kada bi se pokvarila jer bi vam bilo žao da je bacite. Ukoliko se dogodi da imate višak hrane, najbolje rešenje je da odmah, još dok je sveža, zamrznete višak i sačuvate za naredne obroke. Ili jednostavno poklonite narodnoj kuhinji.

4. Kontrola porcija

Zdrav plan ishrane, bilo da ste sami planirali obroke ili ste ga dobili od svog nutricioniste, sadrži tačne mere svake namirnice u svakom obroku, pa je mogućnost prejedanja svedena na minimum. Ovo je izuzetno bitno ukoliko je vaš cilj da izgubite višak kilograma ili ste na dijeti iz zdravstvenih razloga.

Plan ishrane za mršavljenje

Osnova zdravog mršavljenja se nalazi u dobro izbalansiranim obrocima, koji sadrže sve potrebne hranljive materije za normalno funkcionisanje vašeg organizma, ali sa smanjenim kalorijskim unosom, u kombinaciji sa fizičkim aktivnostima.

Sa dolaskom ere interneta sve je postalo dostupnije. Tako na primer, na internetu možete naći razne dijete i planove ishrane, kao i vežbe koje možete izvoditi kod kuće. A da li je to uvek pametno raditi? Naravno da nije, naročito ako ste početnik! Svaki organizam je različit, kao i ciljevi koje želimo postići. A moramo priznati da naši ciljevi nisu baš uvek realni!

Ukoliko želite zdravo da mršavite bez jo-jo efekata najbolje je da se obratite nutricionisti za izbalansirani plan ishrane sa isplaniranim obrocima za 7 ili 10 dana unapred. Takav plan sadrži sve potrebne mikro- i makronutrijente a kilogrami koje izgubite se neće vraćati. Samo ne očekujte da ćete preko noći izgubiti sve ono što se godinama taložilo!

Plan ishrane i Herbafast

Često se uz plan ishrane daju preporuke za suplementaciju ili dodatke ishrani. Herbafast je prirodni preparat koji doprinosi regulisanju telesne težine i brine o vašem zdravlju. Sinonim je za idealnu liniju, zdrav i aktivan način života, i dobar izgled! Uz Herbafast, osećaćete se zdravije, energičnije, zgodnije, lepše, zavodljivije, uspešnije i zadovoljnije sobom, imaćete više samopouzdanja!

Plan ishrane+ Herbafast Beauty&Slim paket

Kada je zdravo mršavljenje u pitanju, Herbafast & beauty slim paket je odličan paket proizvoda na biljnoj bazi koji je odlična podrška, a osim na mršavljenje, pozitivno utiče i na detoksikaciju, bolji rad creva, eliminaciju suvišne tečnosti iz organizma, zatezanje kože, smanjenje celulita i naslaga na kritičnim delovima kao što su  stomak, ruke, kukovi, butine…

Za vas koji želite da steknete zdrave navike i da dobro izgledate, Herbafast poklanja lični plan ishrane uz Herbafast Beauty & Slim 30-dnevni paket. A kako do besplatnog ličnog plana ishrane saznajte ovde!

Zdrav plan ishrane za vas priprema nutricionista dijetetičar Ana Todorović, u zavisnosti od ciljeva koje želite da ostvarite.

 

 

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

1 thought on “Plan ishrane – zašto je planiranje ishrane tako korisno?”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa