Zdravo i brzo mršavljenje – da li je isto?

Večita tema među ženama je mršavljenje. U današnjem društvu, brzo mršavljenje je nešto što mnoge žene žele da postignu. Većina se pita: “Kako da smršam 10 kg?” Ili: “Kako da smršam brzo?” Pritom i ne razmišlja o tome da brzo mršavljenje može imati negativne efekte na zdravlje. Zato je važno da se fokusiramo na zdravo mršavljenje, koje je održivo na duži vremenski period, a istovremeno neće imati negativan uticaj na zdravlje.

Brzo mršavljenje i efekti na zdravlje

Brzo mršavljenje se odnosi na proces gubitka telesne mase u kratkom vremenskom periodu. To može biti izazovno, jer zahteva drastično smanjenje unosa hrane i/ili povećanje fizičke aktivnosti. Brzo mršavljenje može imati pozitivne i negativne efekte na zdravlje. Kada se gubi više od 1-2 kilograma nedeljno, to može uticati na fizičko i mentalno zdravlje. Posebno ako se ne pridržavamo zdravih načina mršavljenja. Kratkotrajno, brzo mršavljenje može dovesti do poboljšanja zdravlja, poput smanjenja krvnog pritiska i holesterola, povećanja energije i poboljšanja raspoloženja. Često se brzo mršavljenje preporučuje gojaznim pacijentima neposredno pre izvođenja pojedinih teških operacija. Međutim, dugoročno, brzo mršavljenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući gubitak mišićne mase, manjak hranljivih materija i hormonalne neravnoteže. Osobe koje gube kilograme brzo i na nezdrav način mogu imati negativne efekte na zdravlje. Efeekti se mogu pojaviti odmah ili kasnije. Negativni efekti brzog mršavljenja mogu uključivati ​​pad energije, umor, glavobolje, vrtoglavice, slabost mišića, dehidraciju i neravnotežu elektrolita. Zatim se možejaviti poremećaj menstrualnog ciklusa, kao i drugi poremećaji u ishrani, poput anoreksije i bulimije. Takođe, brzo mršavljenje može dovesti do nedostatka hranljivih materija i do lošeg imunog sistema, slabljenja kostiju i problema sa kožom. I ono što većinu nas zanima je da brzo mršavljenje u većini slučajeva ima jo-jo efekat, odnosno izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju.

Zdravo mršavljenje

Zdravo mršavljenje podrazumeva gubitak telesne težine na način koji je održiv i ne ugrožava zdravlje. Uključuje postepeni gubitak težine (0,5 do 1,5 kilograma nedeljno) kroz zdravu ishranu i fizičku aktivnost. Potrebno je birati zdrave namirnice, smanjiti unos šećera i prerađene hrane, povećati unos voća, povrća i proteina. Ovaj proces podrazumeva postepeno smanjenje unosa kalorija, u kombinaciji sa povećanom fizičkom aktivnošću. Važno je da se unos kalorija smanjuje na način koji neće dovesti do toga da telo ne dobija dovoljno hranljivih materija. Takođe, važno je da se prilikom mršavljenja ne koristi ekstremna proteinska dijeta za brzo mršavljenje ili drugi metod koji može biti opasan po zdravlje. U procesu mršavljenja, važno je i da unosimo dovoljno vitamina, minerala i drugih hranljivih materija. Oni će nam omogućiti normalno funkcionisanje organizma. Takođe, treba povećati fizičku aktivnost, uključujući kardiovaskularne vežbe i jačanje mišića. Svi već dobro znamo koliko je bitno vežbanje za mršavljenje! Kada se pravilno primenjuje, zdravo mršavljenje može doneti mnoge pozitivne efekte na zdravlje. To podrazumeva smanjenje rizika od mnogih bolesti, kao što su dijabetes tipa 2, srčane bolesti, visok krvni pritisak, artritis i određene vrste karcinoma, smanjenje nivoa stresa i povećanje samopouzdanja. Takođe, gubitak kilograma može poboljšati našu fizičku sposobnost i kondiciju, što utiče na smanjenje bola u zglobovima i poboljšanju kvaliteta sna.

Zdravo mršavljenje kod žena

Zdravo mršavljenje je važno u svim životnim dobima, jer nas održava zdravima i smanjuje rizik od različitih bolesti. Kod žena, međutim, postoje neke specifične okolnosti koje čine zdravo mršavljenje još važnijim. Svaka žena, bez obzira na godine, ima svoje specifične potrebe kada je u pitanju ishrana i fizička aktivnost. U ranim dvadesetim godinama, gubitak kilograma može pomoći u sprečavanju debljanja i održavanju zdrave telesne težine. U tridesetim i četrdesetim godinama, gubitak kilograma može poboljšati kardiovaskularno zdravlje i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.  Isto tako, na primer, u pedesetim godinama i kasnije, gubitak kilograma može pomoći u održavanju zdrave kosti i sprečavanju osteoporoze i drugih bolesti povezanih sa starenjem. Kod mlađih žena koje planiraju trudnoću, zdravo mršavljenje može povećati šanse za uspešnu trudnoću i smanjiti rizik od komplikacija tokom trudnoće i porođaja.

Motivacija za mršavljenje

Kada se odlučite da izgubite težinu, važno je da prvo pronađete motivaciju koja će vas pokrenuti i održati na putu do uspeha. Možda se želite osloboditi viška kilograma kako biste se osećali bolje u svojoj koži, poboljšali svoje zdravlje ili jednostavno bolje izgledali. Kako biste bili motivisani tokom procesa mršavljenja, važno je da sebi pružite fleksibilnost. Ovo znači da ne treba da budete suviše strogi prema sebi i da bi trebalo ponekad da uživate u svom omiljenom jelu ili slatkišu s vremena na vreme. To ne znači da treba da se prepustite prejedanju, već da treba da naučite da balansirate i uživate u hrani koju volite na zdrav način. Važno je da slavite male uspehe na svom putu. Bilo da je to izgubljeni kilogram ili uspešno završen trening, svaki mali korak vodi ka većem cilju i zato je važno da ih prepoznate i proslavite. Da biste se pripremili za proces mršavljenja, potrebno je da pripremite svoj um i telo. To uključuje promene u ishrani i uvođenje fizičke aktivnosti u vaš život.

Herbafast i zdravo mršavljenje

Iako preparati za mršavljenje (koji sebe često nazivaju: čaj za mršavljenje, sirup za mršavljenje, lek za mršavljenje, šejk za mršavljenje ili čak švake za mršavljenje) uglavnom obećavaju brzo, nezdravo gubljenje kilograma i to bez posebne dijete za brzo mršavljenje, možemo reći da vam Herbafast neće dati odgovor na pitanje “Kako da smršam za nedelju dana?”, ali će vam sa sigurnošću pomoći da zdravo smršate i postepeno izgubite kilograme. Nema jo-jo efekata i negativnih uticaja na vaše zdravlje. Herbafast Beauty & Slim paket je idealan za sve koji žele da započnu svoj put ka zdravijem životu. Ovaj paket sadrži personalizovani plan zdrave ishrane za 30 dana koji će vam pomoći da dođete do svog cilja. Plan ishrane iliti jelovnik nutricioniste za mršavljenje prilagođen je vašim potrebama i željama- odgovarajuća ishrana za mršavljenje će vam pomoći da izgubite kilograme na zdrav način i održite rezultate na duge staze.

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa