Mediteranska ishrana: Put ka produženom životu i snažnom srcu!

Mediteranska ishrana kao junak modernog doba

Ukoliko tragamo za pravim kompasom ishrane koji će nas voditi ka dugovečnosti i srcu punom zdravlja, mediteranska ishrana pruža izvanredno rešenje. Ova ishrana donosi osvežavajući plan zasnovan na jelima i receptima tipičnim za mediteranski stil. U samom srcu mediteranske ishrane leži blagoslovena kombinacija sočnog maslinovog ulja i šoljice crnog vina svakog dana. To je samo deo među ostalim primamljivim sastojcima karakterističnim za kulinarske čarolije zemalja oko Sredozemnog mora. U svom zdravom spektru, ova dijeta okuplja voće, povrće, ribu i žitarice koje zajednički suprotstavljaju nesrećnoj masnoći u krvi.

Zar ne znate? Istraživanja su prosvetlila da tradicionalna mediteranska ishrana stavlja krunu na glavu rizika od srčanih tegoba. Kao vodeći akter u sužavanju prostora za „loš“ LDL holesterol, glavnog krivca za stvaranje naslaga u arterijama, mediteranska ishrana je junak modernog doba. Kao podrška ovome, studije obavljene na preko 1,5 miliona vitalnih odraslih pojedinaca ističu da se mediteranskom ishranom potiskuje rizik od srčanih smetnji. Ova ishrana nosi sa sobom čarobni pečat i u borbi protiv karcinoma i neželjenih susreta sa Parkinsonovom i Alchajmerovom bolešću. Upečatljivo je da žene koje odluče pratiti mediteransku ishranu obogaćenu neodoljivim devičanskim maslinovim uljem i hrskavim orasima drastično umanjiju rizik od nedaća poznatih kao rak dojke.

Blago Mediteranu i njegovim prirodnim čarima

Mediteranska ishrana podržava prirodne simfonije koje se ogledaju u izobilju povrća, voća, oraha i ostalih čarobnih koštunjavaca. Zatim mahunarki koje plešu kao leptirići, ukusnim krompirima, hlebu od celih zrna, začinima koji nose priče, bogatstvom riba i morskih plodova, te ekstra devičanskim uljem kao dragocenim izvorom dobrih masti. Začudo, dozvoljava i poneki gostoprimljivi trenutak sa piletinom, jajima, sirom i jogurtom. Međutim, višemasni mlečni proizvodi su blago stavljeni po strani kako bi napravili mesta za osvežavajući vazduh obranog mleka, nemasnog jogurta i laganijih sireva. U zanimljivoj igri protiv crvenog mesa i visokog šećera, ova ishrana pokazuje svoje asove. Ne zaboravimo čašu ili dve crnog vina koje se smeše uz ručak ili večeru. Za one koji ne konzumiraju alkohol, čarobna formula postoji i u sokovima od bobičastog voća poput jagoda, malina, grožđa, čistih poput jutra, bez trunke dodatog šećera.

Mediteranska ishrana: Iskoračite iz zone nepreporučenog

Na crnoj listi mediteranske ishrane stoji apsolutno izbacivanje slatkih poslastica. To znači potpuni oproštaj od slatkiša, gaziranih i negaziranih eksplozija šećera, beživotnog belog hleba i drugih podvala od belog brašna. Takođe, svi mesni pokušaji poput pašteta, salama, viršli, kobasica i kulena su nemoćno izbačeni. Margarin i rafinisana ulja su zamenjena sveprisutnim maslinovim uljem, a maslac je prirodnim puterom od kikirikija, kao svojevrsnim odašiljačem zdravlja. Soli se nudi tek mrvica, dok su jela začinjena mirisima biljaka i prirodnim začinima.

Mediteranska ishrana je harmonična melodija ukusa i zdravlja koju nije teško prigrliti uz ove smernice. I ukoliko tragate za više inspiracije u oblasti zdravog života i delotvornih planova ishrane, svratite na našu stranicu posvećenu zdravom gubljenju težine.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa