Nikada Više Nemojte Patiti Od Gojaznosti!

Svi mi prolazimo kroz teške periode u životu, i svako od nas te situacije proživljava i doživljava na svoj način. Neki padnu u depresiju, neki ignorišu problem ili čekaju da problem sam bude rešen, a neki “rešavaju” svoje probleme hranom. I žene i muškarci individue su koje razmišljaju i misle da im ne treba pomoć drugih već da će sve probleme reštiti sami. Samo neki od njih su uspešni u tome. Većina muškaraca i žena preterano jede upravo zbog stresa, a za posledicu dobijaju prekomernu kilažu i problem sa gojaznošću. Oni uglavnom to i primete, svesi su, žale se na problem ali ne prestaju da jedu masnu hranu.

Žene sve vreme govore o tome kako žele da s vremena na vreme pojedu šta god požele (zdravo ili nezdravo) , ali vremenom ovo zna da predje u rutinu. Jedna od mojih starih prijateljica imala je probleme lične prirode i pomislila je “Ah, takav je život, proćiće to, ajmo mi do Meka da pojedemo nešto ukusno”. Na početku mi nije smetalno, s vremena na vreme da pojedemo neku brzu hranu da se ispričamo i podelimo sladoled, ali nakon nekog vremena sam videla šta se zapravo dogadja. I ona je primetila da ima problem, ali ga je ignorisala. Ugojila se i postala stvarno velika, a najgori deo je to što je nastavljala da se goji. Ona je jela sve – sendviče bez vitamina i proteina, brzu hranu koja sadrži puno masti i ugljenih hidrata… Nije postojao ni najbanalniji način ishrane (3 obroka ili nešto sl.).

Nikada nisam ništa konkretnije rekla jer se uvek protivila i ljutila, a nisam htela da se udaljim od nje. Jednog dana skupila sam hrabrosti, jer nisam mogla više da je gledam kako uništava svoj život bez razloga. Izašle smo na piće i rekla sam joj da ima problem i da sa time treba da se suoči. U početku je negirala, ali znala je da sam u pravu. Predložila sam joj pomoć i savete i poslušala me je i obećala da će pokušati.

Išle smo korak po korak, i svaki dan smo organizovale fizičke aktivnosti – duže šetnje, vožnja bicikla, plivanje, šoping… i primetila sam da se oseća mnogo bolje. Činilo mi se da je izašla iz depresije u kojoj je bila jako dugo, jer smo stalno radile nešto i bila je zauzeta. Osmeh se vratio na lice a i kilogrami su počeli polako da se tope. U medjuvremenu ona se preselila zbog posla u drugu državu ali smo ostali u kontaktu. Sad mi šalje slike i zahvaljuje mi što sam je usmerila u pravu stranu. Sada vodi računa o ishrani, pazi na svoje obroke i vodi računa o svom zdravlju.

Shvatila je da je gojasnost bolest koja može jako da utiče na kvalitet života i odlučila da se otarasi tog problema.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa