SLAVSKA TRPEZA – NEPRIJATELJ VITKE LINIJE

Leto je sad već daleko iza tebe, malo daješ sebi oduška, ne paziš toliko šta jedeš, a hrana postaje sve „teža.“ Ne mariš, jer je poneki kilogram viška lakše prikriti jesenjom garderobom, a i znaš da je leto još daleko, stiže tamo naredne godine. Misliš kako ima vremena i da posledice neće biti baš tako velike, ipak ćeš ove zime da pripaziš više nego prošle. Lekcija naučena. Međutim, nekako se priča svake godine ponavlja iznova i začarani novogodišnjim mirisima, poslasticama, pecivima i ostalim specijalitetima „štetu“ primetimo tek onda kada se ugase novogodišnje lampice. No, hajde da ne kvarimo praznično raspoloženje, stiže nekoliko saveta koji će ti pomoći da savladaš apetit i budeš fer prema svom organizmu tokom ovog perioda. Jer neprijatelj vitke linije ne leži samo u hrani, već i u samokontroli kao i u fizičkoj aktivnosi koja je svedena na minimum pogotovo u ovim hladnim zimskim danima.

1. Čuvaj se „čuvanja“.

Dug dan na poslu je iza tebe. Namerno ništa ne jedeš jer znaš da uveče ideš kod dragih prijatelja ili rođaka na slavsku trpezu i za to se „čuvaš.“ Ovo i nije baš najbolje rešenje iz više razloga. Kao prvo, dugo izgladnjivanje neće ostaviti dovoljno prostora za velike količine teško svarljive hrane, koja je najčešće masna i kalorična, kao što misliš. Na ovaj način tvoj metabolizam će se usporiti, a to može da znači samo višak kilograma. Zatim, za relativno kratko vreme unosiš veliku količinu hrane i nakon toga jedino možeš da se osećaš tromo i pospano. Sve ovo u kombinaciji sa ponekom čašom alkohola, otvara mogućnost da tvoj organizam reaguje mučninom, pa čak i dijarejom. Zato jedi više manjih obroka dnevno i važno je da hrana koju uneseš bude bogata vlaknima kako bi se metabolizam održavao aktivnim.

2. Unosi dovoljno tečnosti!

Nikada nije na odmet isticati važnost ove stavke. Hidriranost organizma je veoma važna uvek i svakog dana, a pogotovo kada unosimo više hrane nego što bi trebalo, u kratkom vremenskom periodu. Naročito tokom novembra i decembra na svakih nekoliko dana imamo poneku slavu i praznik. Dešava se da istog dana imamo i po dve proslave i dva domaćina čiju gozbu ne možemo da propustimo. Treba poštovati domaćina i domaćicu i poslužiti se, ali umereno, vodeći računa o zdravlju. Zato treba unositi dovoljno vode i nezaslađenih čajeva, kako bismo održavali metaboličke procese ćelija urednim. Takođe, voda pospešuje izbacivanje viška soli i masnoća iz organizma. neprijatelj-vitke-linije

3. Ne bi trebalo samo leti da izgledaš lepo

Ne zaboravi da je unutrašnji mir i zadovoljstvo sobom u tesnoj vezi sa fizičkim izgledom. Nemoj biti rob instant mršavljenja i sezonski izgledati dobro. Neka zadovoljstvo izgledom bude deo tvog imidža tokom cele godine. Na kraju krajeva, dugoročno posmatrano, nikako nije zdravo da kilaža varira do 10 kilograma godišnje. Trebalo bi da uživaš u dobroj hrani, ali i da se osećaš dobro u svojoj koži. Nutricionisti preporučuju upotrebu Herbafast Fibera, prirodnog preparata bogatog vlaknima, koji pomaže u procesu mršavljenja i održavanja željene težine. Njegov specifični sastav ima blagotvorno dejstvo na metabolizam. Herbafast Fiber sadrži kompleks vlakana u kombinaciji sa mineralima i vitaminima, koji čine imuni sistem otpornim tokom procesa mršavljenja. Ovaj prirodni preparat čini da se osećaš sito i sprečava da se masne naslage stvaraju u organizmu. Nastavi da uživaš u jelima koja voliš u umerenim količinama, uz unos dovoljno tečnosti. Hrana koju najčešće jedeš na slavama podrazumeva visok izvor kalorija i masti. Zato je neophodno da unosiš povećan izvor biljnih vlakana, da bi se uspostavio balans u organizmu.

4. Ako je zima nije lav!

Nastupio je hladniji period, dani su kraći, hrana koju unosiš teško svarljiva… Ništa od navedenog nije izgovor za izbegavanje fizičke aktivnsti. Pod fizičkom aktivnošću ne podrazumevamo samo vođeni trening u teretani ili fitnes klubu. Razmdraj se, aktiviraj svoje telo. Nemoj čekati kasno proleće da se setiš da leto i laganija garderoba stižu uskoro. Šetaj, praktikuj brzo hodanje, ako ti je trčanje zamorno. Postoji pregršt fizičkih aktivnosti, sigurno ćeš pronaći nešto što ti odgovara. Druženje na slavama i uživanje u kulinarskim specijalitetima vrednih domaćica jeste divno, ali u svemu tome ne zaboravi da misliš na svoje zdravlje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa