ZAŠTO JE UNOS VLAKANA VAŽAN ZA ZDRAVLJE?

vlakna-herbafast

Koliko je potrebno da unesemo vlakana na dnevnom nivou za vitak i zdrav izgled?

Kako se temama, koje obuhvataju zdrav način života i zdravu ishranu, u poslednje vreme sve više vremena posvećuje i sve više piše o njima, dolazi do toga da postajemo zatrpani informacijama, terminima, raznim mišljenjima i preporukama koje često dobro ne razumemo. Među svim tim preporukama sigurno se provukla i preporuka „jedite što više vlakana,“ „vlakna su dobra,“ „ne zaboravite na vlakna.“ I da, sve je to tačno, a zašto je toliko važno da unosimo što više vlakana, objanićemo detaljnije.

Vlakna su vrsta složenih ugljenih hidrata i prirodno se nalaze u mnogim namirnicama biljnog porekla kao što su voće, povrće, integralne žitarice, pasulj i mahunarke, orašasti plodovi. Ove namirnice takođe sadrže i vitamine, minerale i druge moćne hranjive materije koje telo može iskoristiti za optimalno zdravlje.

vlakna-za-mrsavljenje


Iako se vlakna, zbog nedostatka odgovarajućih enzima za preradu ovih složenih šećera ne razlažu na prostije sastojke u organima za varenje, ona se kreću kroz digestivni trakt dok se hranljive materije vare i prave efekat koji pozitivno utiče na naše zdravlje.

Vlakna u kontaktu s vodom bubre u crevima i stvaraju “mrežu” u kojoj se zadržavaju belančevine, masti i šećeri. Tako se odlaže njhova apsorpcija u crevima i povećava iskorišćenost hrane. Bubrenjem vlakna povećavaju zapreminu crevnog sadržaja, te ubrzavaju rad creva i njihovo pražnjenje. Zbog toga su ona posebno korisna u ishrani i prevenciji konstipacije.

Opseg preporučene dnevne količine vlakana za većinu odraslih iznosi između 25 i 38 g dnevno. U stvari, vlakna su navedena kao „hranljive materije“ zbog niskog kalorijskog unosa i poznatih zdravstvenih benefita.

Zašto treba da unosimo vlakna?

Ukratko, vlakna mogu pomoći da duže živimo. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu više vlakana imaju niže stope srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa tipa 2, moždanog udara, visokog krvnog pritiska (hipertenzije) i bolesti probavnog sistema.

Konzumiranje vlakana može pomoći u poboljšanju ili sprečavanju zdravstvenih stanja kao što su predijabetes, dijabetes, visok holesterol, gojaznost i razni probleme sa varenjem, kao što je konstipacija, rak debelog creva i divertikulitis.

Vlakna značajno utiču i na gubitak težine.

Istraživanja pokazuju da hranjive materije poput vlakana mogu igrati glavnu ulogu u telesnoj težini. Dokazano je da osobe normalne telesne težine imaju veći unos dijetetskih vlakana od gojaznih pojedinaca. Takođe, studija ukazuje i na to da unos visoke količine vlakana pomaže u smanjenju težine dok starimo.

unos-biljnih-vlakana

Vlakna se šire i skupljaju hranu u digestivnom traktu, usporavajući varenje. To može povećati zadovoljstvo hranom i pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Hrana bogata vlaknima ima tendenciju da ima energetski nižu gustinu, što znači da će pomoći da se osećamo sito bez konzumiranja prekomernih kalorija.  Ovaj koncept potvrđuje zašto je ishrana bogata vlaknima povezana sa nižom stopom gojaznosti.

Vlakna su poput prirodne četkice za piling, čuvaju telo i smanjuju kancerogenu aktivnost, što je posebno važno kod smanjenja rizika od divertikulitisa i raka debelog creva.

Koji su najbolji izvori vlakana?

Uprava za hranu i lekove (FDA) preporučuje dnevnu količinu vlakana u iznosu od 25 g.

Treba imati u vidu da prirodna hrana koja sadrži vlakna, obično ima kombinaciju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, od kojih većina dolazi od rastvorljivih vlakana. Da bismo smanjili holesterol u krvi za 3 do 5 %, uzimajte najmanje 5 do 10 g rastvorljivih vlakana dnevno.

Namirnice bogate vlaknima su: voće (maline, kupine, kruške, šljive), povrće (artičoke, pasulj, grašak, sočivo, sladak krompir), semenje ( čia seme, seme bundeve, bademi), cerealije (ovas, pšenica, pirinač).

biljna-vlakna-za-mrsavljenje

Takođe, Herbafast Fiber, napitak za mršavljenje, sadrži najveću količinu biljnih vlakana. Vlakna vezuju vodu i zauzimaju prostor u želucu, pa je potreba za hranom manja. Herbafast Fiber pomaže da se masnoće ne vezuju u crevima i na taj način sprečava stvaranje masnih naslaga.

Kompleks vitamina i minerala u kombinaciji sa vlaknima jača imunitet i pomaže da ostanemo zdravi dok mršavimo. Toksini i štetne materije se ubrzano izbacuju iz organizma zahvaljujući ovom napitku za mršavljenje.

Za više informacija o vlaknima iz Herbafast Fibera i njihovom delovanju pročitaj OVDE.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa

Važno obaveštenje


Zbog tehničkih radova na našim sistemima, sve porudžbine poslane od 25.06 do 22.07. biće obrađene nakon 22.07. Izvinjavamo se zbog eventualnih neprijatnosti i zahvaljujemo na razumevanju.

This will close in 0 seconds