BAZALNI METABOLIZAM. 6 ČINJENICA O METABOLIZMU I MRŠAVLJENJU

sve-o-metabolizmu

Bazalni metabolizam: Imate problema sa skidanjem viška kilograma, a čini vam se da ste probali sve? Međutim, i dalje ste daleko od željenih rezultata. Možda je vaš ključ uspeha skriven u metabolizmu. Odnosno u razumevanju kako on zaista funkcioniše.

Možda ste u toj borbi sa viškom kilograma negde usput i okrivil svoj metabolizam, ali da li znate šta je tačno metabolizam i kako on funkcioniše, na koji način može da vam odmogne i kako da situaciju okrenete u svoju korist da vam pomaže?

Pojam metabolizam se odnosi na sve procese u telu koji koriste energiju, ali se ova reč najčešće koristi u kontekstu kilaže i kada pričamo o težini. Verovatno ste čuli da neko kaže „imam brz metabolizam“ ili „imam spor metabolizam“, objašnjavajući time kako im je lako da izgube taj višak kilograma ili s druge strane, koliko im je teško.

Većina ljudi može da poveća ili da smanji količinu kalorija koju sagori u toku dana. Ono što mnogi ne znaju jeste to da pol, dnevne navike, zdravstveno stanje kao i mnogi drugi faktori zajedno imaju uticaj na metabolizam.

Zato vam u ovom tekstu donosimo 6 činjenica o metabolizmu na koje treba da obratite pažnju.

sve-o-bazalnom-metabolizmu

KOLIKO ZNATE O BAZALNOM METABOLIZMU? (BMR – basal metabolic rate)

Kada se kaže bazalni metabolizam misli se na najmanju potrošnju energije koju osoba troši dok odmara, a koja se koristi za održavanje osnovnih vitalnih telesnih procesa u našem organizmu. Kada kažemo dok odmara, mislimo na odustvo aktivnosti, kao na primer kada ležimo u krevetu. Dakle, kada se energija isključivo koristi za rad vitalnih organa.

Bazalni metabolizam predstavlja najveći deo ukupnog metabolizma, ukupne potrošnje kalorija i zavisi od velikog broja faktora kao što su godine, visina, pol… Čak i kada se svi ti parametri uzmu u razmatranje ne dobija se tačna slika naših minimalnih potreba.

Online kalkulatori bazalnog metabolizma mogu da da daju okvirnu procenu, međutim ne možete se u potpunosti osloniti na te brojke jer ti kalkulatori ne uzimaju u obzir odnos mišićne mase i masti u organizmu. A mišićna masa je važan faktor. Zato, ukoliko vas zanima tačan broj, potrebno je da se obratite stručnjaku. Merenje BMR-a je jedno od osnovnih načina određivanja energetskih potreba organizma i obično se radi po Haris-Benediktovoj formuli.

VEĆI PROCENAT MIŠIĆNE MASE – BOLJI METABOLIZAM

Veći procenat mišićne mase u telu dovodi i do većeg sagorevanja kalorija, čak i u stanju mirovanja. To je zato što u stanju mirovanja svaki kilogram mišića troši oko 6 kalorija dnevno, a s druge strane pola kilograma masti jedva oko dve kalorije.

Za izgradnju mišićne mase najefikasniji je trening snage. Ukoliko već neko vreme niste bili fizički aktivni, a imate problem sa viškom kilograma, vreme je da se pokrenete.

Pokrenite sebe i pokrenite svoj metabolizam.

KAKO PROTEINI POMAŽU BOLJEM METABOLIZMU?

Da li ste znali da varenje hrane sagoreva kalorije? A od tri makronutrijenta – proteina, masti i ugljenih hidrata, varenje proteina sagori najviše kalorija. Ali, ono što je važnije od toga jeste da ishrana bogata proteinima podstiče izgradnju zdravog nivoa mišićne mase i utiče na povećanje bazalnog metabolizma. U kombinaciji sa treningom snage možete reći da ste na dobrom putu da probudite svoj uspavani metabolizam.

Dobar izvor proteina jeste meso poput piletine, ribe, zajedno sa mlečnim proizvodima, integralnim žitaricama, pasuljem, sočivom, orasima…

metabolizam-herbafast

MUŠKARCI IMAJU BOLJI METABOLIZAM

Muškarci uglavnom imaju više mišićne mase i veći nivo testosterona, a sve to zajedno utiče na sagorevanje kalorija. Ukoliko žena zajedno sa muškim partnerom odluči da krene na put ka rezultatu ne treba da vas iznenadi činjenica da muškarci u prvim mesecima mogu da izgube dvostruko više kilograma nego žene.

Zato, nemojte da se obeshrabrite. Ako kilograme gubite sporije od vašeg partnera, zapamtite da to nije nužno pokazatelj da nešto ne radite kako treba. Svako telo je jedinstveno, zato se fokusirajte na svoje.

MENOPAUZA MOŽE IMATI UTICAJ NA METABOLIZAM

Menopauza može smanjiti sposobnost tela da sgoreva kalorije. Kada žene prođu kroz period menopauze, niži nivo estrogena može dovesti do toga da se metabolizam uspori. Takođe, posledica može biti i nagomilavanje više masti na stomaku i bokovima, što dalje takođe može da ima uticaj na metabolizam. Pored toga, opadanje mišićne mase je povezano sa strenjem (zvano i sarkopenija) i može pogoršati celu ovu situaciju.

Najefikasniji način da izgubite masno tkivo i očuvate mišićnu masu tokom menopauze? Odgovor je kombinacija zdrave ishrane, vežbanja i pravilne suplementacije.

ZDRAVSTVENI PROBLEMI

Dešava se da pojedine bolesti ili terapija koja se koristi za lečenje mogu uticati na metabolizam i brzinu sagorevanja kalorija. Na primer, insulinska rezistencija, nepravilan rad štitne žlezde, određeni lekovi mogu imati uticaj na metabolizam i mogu dovesti do neželjenog viška.

Pojedini antidepresivi, lekovi za epilepsiju, steroidi i lekovi za smanjenje krvog pritiska mogu za poslidicu da imaju i stvaranje viška kilograma.

Ako imate neki zdravstveni problem, koristite lekove, a primećujete da ne možete da izađete na kraj sa viškom kilograma važno je da razgovarate sa vašim lekarom. Ne prekidajte terapiju na svoju ruku, ali uz konsultaciju lekara potražite potencijalno zamenu koja bi vam više odgovarala.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa