NADUTOST I KAKO SE REŠITI OVOG PROBLEMA?

nadutost-blog-baner
Pored viška kilograma često se javlja još jedan problem koji čitavu situaciju čini još težom – nadutost. Pored toga što te muči taj višak kilograma i što ti smetaju masne naslage na bokovima, osećaš, a i primetiš da je stomak nadut. I tako, dok jedan dan lagano uskačeš u svoje farmerke, sledeći dan se mučiš sa zakopčavanjem cibzara i oblačenjem istih tih farmerica i pitaš se zašto ti danas ne odgovaraju farmerke koje su nošene juče?! Kako je to moguće?! Naravno, nadutost. Međutim, tu su dobre vesti! Ovo se događa skoro svima i često i nije nešto što ne može da se reši. Zapravo, postoji mnogo stvari kada su u pitanju navike u ishrani koje su jednostavne i koje mogu da pomognu kada je u pitanju nadutost. Zato, ne odustaj tako lako od tih farmerki, već nastavi da čitaš.

HIDRIRAJ SE REDOVNO

Da, znamo. Koliko ti je samo puta rečeno da piješ dovoljno ili više vode tokom dana. Upravo zato što je toliko važno, toliko se i priča o ovome. Ovo je posebno važna stavka ukoliko često osećaš nadutost. Voda omekšava stolicu, a to znači da neće dolaziti do zatvora, gasova i bespotrebnog nadimanja koje ide uz to. U to ime, čašu vode gore i živeli! voda-i-nadutost

PAZI NA UNOS NATRIJUMA

Ako se osećaš naduto posle veoma slanog obroka za to je kriv natrijum. Previše natrijuma u ishrani dovodi do toga da bubrezi zadržavaju vodu. Dobra vest je, sada kad znaš da ti slano šteti, da je samo potrebno da smanjiš unos natrijuma. Na taj način ćeš pomoći bubrezima da se reše viška vode, što će dovesti do toga da nestane taj osećaj „naduvenosti.“ Kako bi se izbegao prekomeran unos natrijuma, savetujemo da biraš sveže meso, umesto onog koje je već upakovano, začinjeno i spremno za pečenje, tokom obroka izbegavaj naknadno da soliš hranu i dodaješ još začina, spremaj obroke kod kuće i naravno, obrati pažnju na etikete na proizvodima. Zdravstvene organizacije preporučuju 2.300 miligrama natrijuma dnevno, što je samo jedna kašičica soli.

DODAJ VIŠE KALIJUMA U ISHRANU

Gore smo malo pričali o tome kako natrijum utiče na organizam i nadutost i ako te sada grize savest što grickaš taj slani pomfrit za ručak, probaj za užinu da pojedeš bananu koja je bogata kalijumom. Ona je sjajna za borbu protiv osećaja nadutosti. Kalijum može pomoći bubrezima da se reše viška soli, što opet pomaže tome da se voda ne zadržava. Ne voliš banane? Pomorandže i jagode su takođe sjajan izvor kalijuma.

GULIŠ VOĆE? NEMOJ

Hajde, spusti taj nožić i nemoj da skidaš tu kožu sa voća, pogotovo kod voća kao što su jabuke i kruške. Upravo je koža mesto gde se nalaze nesvarljiva vlakna, odnosno biljna vlakna koja pomažu i poboljšavaju varenje. Upravo su biljna vlakna ono što će poboljšati rad creva, brže i lakše pražnjenje, a samim tim i smanjiti nadutost. PS: operi dobro voćku pre jela! jabuke-i-nadutost

MALO ZNOJA NEĆE DA TI ŠKODI

To ne znači da moraš svaki dan da trčiš 10km, ali je neka redovna fizička aktivnost zaista neophoda, a jasno je koji su to sve zdravstveni benefiti koje dobijaš od fizičke aktivnosti, samo jedan od njih jeste taj što će se i tvoj metabolizam ubrzati, što znači opet da će se sve lakše kretati kroz tvoj stomak i da će nadutost biti smanjena. Kretanje posle najvećeg obroka u toku dana je posebno poželjno. Povećava se prokrvljenost debelog creva, ubrzava rad srcai respiratornih organa što opet dovodi do toga da je protok krvi u crevima bolji, te i mišići u crevima rade bolje. Rezultat svega toga jeste smanjenje nadutosti.

IZMASIRAJ STOMAK

Ukoliko ne želiš da praviš promene u ishrani kako bi se nadutost rešila, možeš da pokušaš blago da izmasiraš abdomen. Ovo je jedan bezbedan način i da se rešiš zatvora. Osnovna masaža podrazumeva blage, kružne pokrete prstiju preko abdomena, počevši od donje desne strane i krećući se u pravcu kazaljke na satu sve do rebra, zatim preko pa sve do karlice.

VOLIMO ZELENO

Nadamo se da si sa nama i da ne odbijaš porciju spanaća. Upravo zeleno povrće poput kelja i spanaća su dobar izvor nesvarljivih vlakana koja su dobra za debelo crevo, a smanjuju se gasovi i nadimanje. Ovo povrće je idealno jer nemaju mnogo kalorija i mogu se jesti kako sirovi u salatama i smutijima, a isto tako se mogu naći kuvani u supama, potažima… i kao što smo već napomenuli ne dodaju mnogo kalorija obroku. jabuke-i-nadutost

OBILNI OBROCI IZAZIVAJU NADUTOST

Dešava se svima, doručak u 9h, a ručak kad stigneš, možda čak i posle posla, jer ne stižeš. Tada dovodiš sebe, a i svoj stomak u jako lošu poziciju. Pre svega, može doći do prejedanja, jer naravno, jedva čekaš nešto da pojedeš posle toliko sati. Ukoliko se prejedeš, stomak će izgledati veće, a tako ćeš se i osećati. Zato, jedi više manjih obroka u toku dana i spreči taj neprijatan osećej u stomaku.

SMANJI UNOS MLEČNIH PROIZVODA

Već dobro znaš da mlečni proizvodi sadrže laktozu, na koju su mnogi ljudi i intolerantni, a laktoza može da izazove nadimanje, neprijatan osećaj u stomaku kao i gasove. Ako imaš neke od ovih simptoma, razmisli o tome da smanjiš unos mlečnih proizvoda. Ako ti je potrebna pomoć kada je u pitanju zdrava ishrana i fizička aktivnost, možeš se pridružiti našoj Herbafast Akademiji i promeniti svoj stil života.

Indeks telesne mase je metoda računanja uhranjenosti

2 thoughts on “NADUTOST I KAKO SE REŠITI OVOG PROBLEMA?”

  1. Dobar dan kako ste koristi herbafast pame zanima novstop osjetim glad ako mozete mi odgovorit na ova pitanja hvala puno od srca

    1. Herbafast Mršavljenje

      Draga Sabina,
      Herbafast kapsule se koriste 1 kapsula dnevno (najbolje ujutru pre ili uz doručak),
      a Herbafast Fiber napitak za mršavljenje u praškastom obliku se muti sa vodom i ispija 2 puta dnevno:
      pola sata pre ručka i pola sata pre večere.
      Tu smo za sva pitanja koja imate.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa