(NE)MOGUĆA MISIJA ZVANA ZDRAVA ISHRANA TOKOM PRAZNIKA

zdrava-ishrana-herbafast

Zdrava ishrana tokom praznika vam zvuči kao nemoguća mislija? Pitate se kako je moguće odoleti svim tim domaćim jelima i šarenim, slatkim poslasticama? Složićemo se da su praznici svima omiljeno doba i period kada se najviše jede. Izgleda kao da nas ukusna hrana okružuje na svakom koraku, a osećaj griže savesti zakopavamo duboko ispod gomile kolača – neće da se vidi taj višak ispod slojeva oseće, zar ne?

Poznat vam je gore opisan scenario sigurno, a kad dođe vreme da se stane na vagu strahujete. Ne mora da bude ovako. Zdrava ishrana tokom praznika je moguća misija uz samo malo volje i truda.

PRAZNIČNA ZDRAVA ISHRANA

Bilo da sedite oko porodičnog stola i večerate ili uživate u beskrajnim ukusnim zalogajima na nekoj proslavi, praznici znače hranu. Mnogo hrane. Ne možete se lako suzdržati od preterivanja, ali moguće je. Ukoliko ste vi domaćin slave, zabave ili ste ipak u ulozi gosta, isprobajte sledeće savete kako biste uspeli zdravo da se hranite u ovom periodu koji dolazi. Spremni?

ŠTA MOŽETE DA URADITE KAO DOMAĆIN

Kupujte pametno. Šoping u marketu može predstavljati veliku zamku. Nemojte da kupijete onda kada žurite negde, pa da vam kupovina bude usputna obaveza. Umesto da žurite unaokolo i zgrabite prve stvari koje vidite, odvojite vreme za čitanje etiketa i biranje zdravije hrane. Naravno, napravite i spisak neophodnih namirnica kako ne biste kupovali nepotrebne grickalice, slatkiše, sokove…

zdrave-namirnice

Fokusirajte se na zdravlje. Bez obzira da li pravite predjelo ili glavno jelo, pojačajte voće i povrće u svojim obrocima. Kuvajte ih na način koji ističe njihove prirodne arome, umesto da ih krijete pod teškim umacima ili glazurama. Uvek se pre odlučite za bareno i kuvano, a ne pohovano u ulju. Organizujete filmski maraton svih delova filma „Sam u kući?“ Umesto čipsa uz umake od kečapa, majoneza i sira, poslužite zapečene bruskete od hleba od celog zrna, prelijte ih sa maslinovim uljem i poslužite uz sveže masline, papriku i čeri paradajz.

Prilagodite recept. Smanjite masnoće i kalorije, a da pritom ne ugrozite ukus, primenom nekih od ovih saveta:

Zamenite 1 jaje sa 2 belanca da biste smanjili holesterol

Umesto ulja, margarina ili maslaca koristite maslinovo ili kokosovo ulje. Ghee maslac je takođe bolja zamena.

Koristite verzije krem sastojaka bez masti kao što su jogurt, pavlaka ili šlag.

Koristite sireve sa smanjenom masnoćom u poslasticama ili salatama.

A ŠTA ONDA KADA STE GOST?

Jedite redovno. „Danas jedem manje jer idemo kod Petrovića na slavu.“ Priznajte da ste bar jednom uradili ovo. Međutim, ovo nikako nije dobra strategija. Predlažemo vam da umesto toga što gladujete, jedete redovno u toku dana. Razlog leži u tome što ostavljate manje prostora da se prejedete kada stignete na slavlje. Redovni obroci u toku dana će vas sprečiti da ne postanete previše gladni i tako se nećete prejesti kada stignete na proslavu.

Jedite pre nego što odete. Ako se brinete da nećete moći da se oduprete ukusnoj, ali nezdravoj hrani na događaju, pojedete hranjivu užinu pre nego što krenete. To će vam ukloniti apetit i sačuvati vas od prejedanja. Takođe, napitak na bazi biljnih vlakana pola sata pre obroka može da vas spasi od prekomernog unosa kalorija, a dodatan benefit je što će ubrzati metabolizam, pa sve ono što pojedete, a što nije bilo zdravo, pre će napustiti vaš organizam.

Koristite mali tanjir. Istraživanja pokazuju da smo skloni da sipamo sve dok ne napunimo naše tanjire, bez obzira na veličinu. Dakle, odaberite mali tanjir u koji nećete moći da stavite toliko hrane.

zdrava-ishrana-salata

Počnite jednostavno. Napunite svoj tanjir povrćem, voćem, zelenim salatama i mesom. Ako vidite ukusan prilog koji sadrži previše kalorija, samo ga probajte. Ali za njega nema mesta na tanjiru! Pojedite prvo ono što ste na tanjir stavili. Možete se vratiti kasnije ovom prilogu, ako budete još uvek gladni. Velike su šanse da, nakon što pojedete svu tu zdravu hranu, nećete posle biti previše gladni. Ukoliko se ovako organizujete, lakše ćete se odupreti kalorijskim bombama na stolu.

Sačekajte 10 minuta. Nakon što ispraznite svoj mali tanjir zdravih izbora, pričekajte 10 minuta. Ovo će vašem mozgu dati vreme koje mu treba da kaže vašem stomaku da li je pun. Često, nakon tog vremena, glad će biti zadovoljena.

Ograničite alkohol. Kada dođete na zabavu, počnite s niskokaloričnim bezalkoholnim pićem, poput gazirane vode. Ovo će vam pomoći da ugasite žeđ. Tokom večeri trudite se da izbegavate alkohol ali i sokove.

izbegavajte-alkohol

Kad jedete, jedite pažljivo. Žvaćite svaki zalogaj. Spustite pribor između zalogaja. Usredsredite se na ukus i uživajte u onome što jedete. Ne žurite.

Družite se van domašaja hrane. Ako stojite i razgovarate sa društvom na proslavi, učinite to dalje od hrane. Biće manje verovatno da ćete uočiti nešto čemu ne možete odoleti. Ustanite od stola i izađite napolje, na terasu ili se premestite u prostoriju u kojoj nema hrane.

Pronađite aktivnosti koje ne uključuju hranu. Prošetajte. Zgrabite nekoliko članova porodice i prošetajte. Igrajte fudbal u dvorištu i uključite druge u igru. Na proslavama uvek ima i male dece, trčite i igrajte se sa njima. Preusmerite fokus sa hrane na neku aktivnost.

zdrava-ishrana-obroci

ŠTA JOŠ TREBA UZETI U OBZIR

Lako je upasti u zamku prejedanja i zdravom hranom. Možda mislite pošto je određena hrana dobra za vas, da je možete jesti u neograničenim količinama. Ali budite svesni veličine porcija. Uzimanje previše zdrave harne može biti jednako loše kao i da jedete nešto nezdravo. Preterivanje nikada nije dobro za vas. Zato obratite pažnju na balans.

Zdrava ishrana jeste pravi izazov, pogotovo u prazničnom periodu, zato ukoliko vam je potrebna pomoć, ideje za zdrave obroke možee pronaći u našem mesečnom online planu ishrane koji dobijate uz bilo koji Herbafast.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa